Harrastajille

Hiihto on monipuolinen kuntoilulaji - tehokasta ja energistä terveysliikuntaa, jota voi harrastaa turvallisesti ja keholle lempein liikkein.  Lisäksi raikas ilma virkistää ja luonnonläheinen reitti rentouttaa.

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa, miten voit hiihtää turvallisesti, mielekkäästi ja kehittävästi.

Iltahiihdot 2024 Pohjois-Karjalassa

Kaikille avoimet matalan kynnyksen iltahiihdot (KS. PK-Hiihtokalenteri) palaavat muutamien vuosien tauon jälkeen kaudelle 2023- 2024. Kunto- ja kilpahiihtäjät ovat tervetulleita! Kiitos järjestäjille jo etukäteen!

Iltahiihdoissa voivat aktiivihiihtäjät käydä testaamassa omaa kuntoaan, eikä ns. hiihtolisenssiä vaadita (saa toki olla silti). Osallistuminen on ilmaista, mutta hiihtäjät osallistuvat karkeloihin omalla vastuullaan. Hiihtäjä voi osallistua yhteen kilpailuun tai niin useaan, kuin haluaa. Kilpailuihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti paikanpäällä, mutta seuraathan järjestäjän ilmoittelua seurojen tai esimerkiksi facebook-sivuilla ennen kisaa. Kilpahiihtäjät voivat osallistua iltahiihtoon vaikkapa tehotreenin merkeissä. Seura voi järjestää iltahiihdon oman harjoitus-, katsaus- tai cup-kisan yhteyteen. Mahdollisista peruutuksista ilmoitetaan PK-hiihtokalenterissa ja seurojen omilla sivuilla.

KENELLE: kaikille hiihtäjille, jotka haluavat testata omaa kuntoaan

ILMOITTAUTUMINEN: paikan päällä viimeistään tunti tai puoli tuntia ennen kilpailua. Ei ilmoittautumismaksua.

SARJAT: tarpeen mukaan, esimerkiksi tytöt/pojat 6v, 8v, 10v, 12v, 14v, 16v, yleinen sarja, 50v, 60v

REITIT JA MATKAT: mukailee virallisia piirin kilpailuja, ilmoitetaan järjestävän seuran toimesta viimeistään paikan päällä.

PAKKASRAJA: järjestäjät ilmoittavat mahdollisen yhteisen pakkasrajan, jolloin hiihdot perutaan tai siirretään. Alla vertailuksi Suomen hiihtoliiton kilpailusäännöistä 2023 "Lämpötilan ja sään vaikutus"

PALKINNOT: hyvän mielen kisailu tai hyvä harjoitus on palkinto jo sinänsä ;)

TULOKSET: tulokset jaetaan tällä sivulla ja mahdollisesti järjestävän seuran sivuilla.

Lämpötilan ja sään vaikutus maastohiihdon kilpailuissa

(poimittu SHL kilpailusäännöistä 2023)

Jos ilman lämpötila on tunti ennen kilpailun ensimmäistä lähtöä kylmempi kuin –20.0 °C, kilpailua ei saa järjestää tai kilpailun aloitusajankohtaa on siirrettävä. Kilpailun tuomarineuvosto voi lyhentää kilpailumatkaa olosuhteiden (lämpötilan, tuulen tai muun kilpailun turvalliseen läpivientiin vaikuttavan tekijän) johdosta. Jos ilman lämpötila on –15.0 ja –20.0 °C välillä, tuomarineuvoston tulee kokoontua ja tehdä päätös kilpailun järjestämisestä tai sen aloitusajankohdan siirtämisestä ottaen huomioon radan, tuulen ja kosteuden vaikutus kilpailijoihin. Kuitenkin 20 km:llä ja sitä pidemmillä matkoilla sekä 16-vuotiaiden ja nuorempien sarjoissa kilpailun järjestäminen on kielletty, mikäli ilman lämpötila on alhaisempi kuin –15.0 °C.  Veteraanien SM-hiihtojen pakkasraja on –17.0 °C.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Tuomarineuvosto voi poikkeustapauksissa sallia kilpailemisen kuivassa ja tuulettomassa säässä, vaikka lämpötila alittaisi edellä mainitun rajan, ei kuitenkaan 16-vuotiaiden ja nuorempien sarjoissa. Kilpailijoita ei voida tällöin velvoittaa osallistumaan eikä kilpailulla saa olla luokittelu- tai katsastusmerkitystä. Edellä mainitussa tilanteessa kilpailunjärjestäjä on velvoitettu palauttamaan puolet osallistumismaksusta kilpailijoille, jotka eivät osallistu kilpailuun vallitsevan säätilan
takia.

Kilpailun johtaja vastaa siitä, että lämpötila mitataan maalialueella ja radan oletettavasti kylmimmässä paikassa tunti ennen kilpailua varjossa metrin korkeudelta. Tämän pykälän määräykset eivät koske massahiihtoja. Niiden sallitusta lämpötilasta on säädetty kansainvälisissä säännöissä ja järjestäjän ohjeissa.