Kilpailutoiminta

Seuraluokittelu 2022 (ks. pdf alla)

Kilpailujen sujuva ja turvallinen järjestäminen onnistuu alla olevilla ohjeilla (SHL ja PK-hiihto)

Maastohiihdon tekninen asiantuntija eli TD on hiihdon kisojen ulkopuolinen tarkkailija, konsultti ja tuomari.

TD vaaditaan kansallisissa kilpailuissa, maakuntaviestissä ja piirinmestaruuskilpailuissa.

HUOM! Infoa (2022) kilpailujärjestäjille sekä TD:lle seuraavista tarkistettavista asioista kilpailuissa:

Säännöt muuttuivat syksyllä ja käyttöön tuli osallistumisrajoitukset 14-v ja nuorempien osalta. Periaate on se, että kyseisen ikäiset saavat mennä vain omaan sarjaansa, poikkeuksista on liitteenä olevassa taulukossa maininta (esim. oman ikäluokan sarjaa ei ole).  Kilpailujärjestäjän, td:n ja tuomarineuvoston tulee siis tarkistaa ilmoittautumiset mahdollisten väärinymmärrysten ja virheiden osalta. Kilmosta saa listaukset myös siten, että syntymävuosi näkyy. Lisäksi painamalla Kilmossa syntymävuotta, saa vuodet järjestykseen pienimmästä isoimpaan ja päinvastoin. Vaikka ilmoittautuminen omaan sarjaan on urheilijan vastuulla, kuten oikea lisenssityyppikin, virheitä sattuu ja ne ovat todella vaikeita selvitettäviä kisan jälkeen.

Eli tarkistakaa kilpailussanne syntymävuosi ja sarja, johon ilmoitettu, varsinkin 16- ja 14-sarjassa sekä vilkuilkaa lisenssejä, nekin muuttuivat tälle kaudelle ja koska piirikunnallisia ei enää ole niin nuorten-  ja aikuisten skipassilla voi mennä vain oman seuran kilpailuun, alue- ja pm-kilpailuun, Hopeasompaan ja veteraanien sm-kisoihin. Skipassilla pääsee kaikkiin kilpailuihin 12v ja nuoremmat ja 65v ja vanhemmat. Kaikkiin muihin kisoihin muilla kuin em. ikäisillä
on oltava A,B tai Try Out-lisenssi. Lisenssitkin saa näppärästi Kilmossa järjestykseen painamalla pientä sinistä nappia lisenssi otsikon alla.

Kilmossa on jouduttu tekemään kompromisseja, koska näitä poikkeuksia on, joten tarkistakaa.

---

Viestiä muokattu Eeva Käyhkön sähköposti-tiedotteesta, jota pyydettiin jakamaan seuroille.

---

Ystävällisin terveisin
Eeva Käyhkö
Kotimainen kilpailutoiminta/ Kilmo
Suomen Hiihtoliitto
Sähköposti: eeva@hiihtoliitto.fi tai eeva@merci.fi

Alla linkki osallistumisoikeus -luetteloon:

Osallistumisoikeudet (pdf alla)

SHL -tulosarkistosta löytyy tuloksia 1998 alkaen

XCX- suksicrossi on uusi hiihdon kilpailumuoto.

XCX on uusin hiihdon laji, jonka esikuva tulee Freestylen Ski Cross -lajista. XCX vastaa nykyhiihdon vaatimuksiin haastaen urheilijaa monipuolisesti fyysisesti, teknisesti ja taktisesti.

Suosittelemme seuroille XCX -kisojen järjestämistä, koska laji valmistaa nykyiseen vauhtihiihtoon!

• Suomen Hiihtoliiton XCX -hiihdon sivuille
  • Mallikuva maastohiihdon XCX -radasta Suomen Hiihtoliiton tukimateriaaleissa (11-16v tai 17-20v) >>>>
  • Suksicross/XCX -videoesittely (2016) Lumilajit Liikuttavat -sivuilta >>>>⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
  • Vuokatin suksikrossiradan videoesittely (2015) >>>>